Over Alambik

Wat is Alambik? Is het een stripfiguur uit Suske en Wiske of toch een soort bier? Nee, geen van beide. Stripfiguur en Belgisch bier heten lambiek, hoewel de tweede zijn naam te danken heeft, lijkt het, toch aan alambik.

Alambik is een distillatietoestel

De naam zelf komt van het Arabische al ambic. Later in de middeleeuwen in Europa werd deze naam beter bekend als destilleerketel. Tegenwoordig staat de term voor een eenvoudig destilleertoestel welke bestaat uit een koperen ketel en een diepe deksel in de vorm van een helm. De helm verzamelt de damp uit de ketel en vervolgens leidt hij deze via een verbindingsbuis naar de koeler. In de koeler condenseert de damp en druipt er sterke alcoholische drank naar buiten!

Het is logisch dat wij voor de naam alambik voor ons bedrijf hebben gekozen want we hebben vier alambik toestellen in ons bezit; de destilleertoestellen. Twee met een ingemetselde houtkachel met een capaciteit van 150 liter. Daarnaast hebben we nog twee mobiele kleinere toestellen. Wilt u zien hoe de toestellen werken en wilt u proeven aan onze drank, kom dan naar de proeverij.

Slijterij, proeverij, workshops en outdoor koken

We streven ernaar om een compleet pakket aan diensten en producten te bieden. Onze distilleerderij vormt, samen met onze ontvangstruimte (proeflokaal), een mooie plek in een huiselijke sfeer, waar u zich heel snel thuis zult voelen. Dit is terug te zien in de aankleding van de ruimte, de flessen en etiketten van de drank, maar ook in het bereidde voedsel. Zowel de drank als het eten wordt hier op locatie bereid en geserveerd. U zult zoveel mogelijk betrokken worden bij dit proces, zodat u alles zo goed mogelijk meekrijgt, beleeft en de sfeer zo intens mogelijk zult proeven. Waar vindt u dit nog tegenwoordig? Een dag bij Alambik is een totaal beleving.

Alambik, een jenever, eau de vie en likeur stokerij, maakt op een ambachtelijke wijze drank. Een groot deel van het assortiment wordt gemaakt  van biologische landbouwproducten. Onze producten kunnen streekproducten genoemd worden. Niet met de betekenis; een product in een bepaalde streek geproduceerd met een percentage grondstoffen uit dezelfde streek. Ons product heeft een  relatie met de cultuur of geschiedenis van Oldambt. Naast de slijterij is er ook een proeverij en bieden we diverse workshops.

We richten ons op het aanbieden van verschillende, kleinschalige, compleet georganiseerde evenementen. Hierbij valt te denken aan bedrijfsuitjes, bedrijfspresentaties, familiefeesten en verjaardagsfeesten. De maximale capaciteit is rond de 20 personen.

Kortom voor een gezellige middag en een diner gaat u naar Alambik.