Kweepeer, membrillo, cotognata, kitnkez, cotignac of quittenbrot

Ik heb beloofd deze week over wild te schrijven, maar ik moest heel snel mijn kweepeer boom plukken.

Er bestond geen boerderij in het hoge Noorden die geen kweepeer boom had. Tegenwoordig zijn er nog heel weinig mensen die deze prachtige boom kennen. In het voorjaar heeft deze boom hele mooie, eenvoudige bloemen. Daarna is hij bescheiden tot de herfst. In deze periode hangen aan de boom prachtige grote vruchten die een licht gele kleur hebben. Heel opvallend in de tuin. De vruchten zijn hard en hebben zachte haartjes aan de oppervlak.

Vanwege hun geweldige geur plukte men ze en plaatste ze in de voorkamer waar niet verwarmd werd. Daar konden ze lang goed blijven en de hele kamer werd gevuld met fruitige geur van rijpe kweepeer.

Ze ruiken heerlijk, maar zijn niet zo van de boom te eten. Ook niet na een tijd. Maar van kweepeer kunnen heerlijke dingen gemaakt worden. Vandaag nog membrillo gemaakt.

Kweeperen wassen en schillen (schillen gaan bij ons in de alcohol om later een likeur te maken), in stukjes snijden en laten koken totdat ze zacht zijn. Goed pureren. Suiker oplossing maken van 0.5 kg suiker en 2.5 dcl water per 1 kilo gepureerde kweepeer. Als de suiker opgelost is, puree toevoegen en laten koken. Verder laten koken en als je denkt: ” ik ben er flauw van”, dan ben je op de helft. Als de massa heel dik is giet je het in een ondiepe schaal. Ik doe eerst huishoudelijke folie op. Laten staan totdat de massa afgekoeld is. Daarna folie erop doen en alles omdraaien. Op deze manier kan de membrillo goed drogen. Straks als hij helemaal droog is, kunt u hem in stukjes snijden en als snoep aan kinderen geven. Ik bewaar hem heel en snij stukje bij stukje. Nu zijn we bezig met het laatste stukje van vorig jaar. Het is net een kaas die overjarig is. Kleur is donker, structuur perfect en smaak heel zoet met de fruitig geur van kweepeer.

Deze lekkernij kan als hapje geserveerd worden op een stukje manchego kaas. Of bij het maken van appeltaart kleine stukjes membillo  toevoegen. Als versiering op het ijs, als middel om sauzen dik te krijgen, die vervolgens worden geserveerd bij lamsvlees of wild. Wat ook nog leuk is, is membrillo in mooie vormen snijden, in kristal suiker stoppen, vervolgens in een leuk papier inpakken en als cadeau geven aan iemand met Kerst.